Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Το φαγητό που… παχαίνει!

Το έτοιμο φαγητό είναι κατά κανόνα πλουσιότερο σε λίπος, αλάτι και θερμίδες από το σπιτικό. Επιπλέον, η ποσότητα του φαγητού που σερβίρεται στα εστιατόρια είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε στο σπίτι.

Στην κινηματογραφική ταινία Supersize Me!, ο πρωταγωνιστής Mr. Spurlock έτρωγε προϊόντα από τα εστιατόρια McDonald’s 3 φορές την ημέρα για ένα μήνα και πήρε 11 κιλά! Είναι μεγάλος ο όγκος των επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και της αύξησης του σωματικού βάρους.
Η μελέτη Cardia στην Αμερική έδειξε πως η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού σχετίζεται θετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα έτοιμο φαγητό, αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά 12,4 κιλά περισσότερο σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού, σε ένα χρονικό διάστημα 4 ετών.
Σε μία έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου βρέθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν έτοιμο φαγητό (με παραγγελία στο σπίτι) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, προσελάμβαναν ημερησίως περίπου 250 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν τις ίδιες συνήθειες.
Ισπανοί επιστήμονες πρόσφατα απέδειξαν πως η κατανάλωση έτοιμου φαγητού σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων, υψηλότερο Δείκτη μάζας Σώματος και χαμηλότερη ποιότητα διατροφής. Από τη συγκεκριμένη έρευνα επίσης φάνηκε πως η πιθανότητα να είναι κανείς παχύσαρκος αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμου φαγητού.
Ακόμη, μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, υπό τον δρα. Αλέξανδρο Κόκκινο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, διαπιστώνει ότι η γρήγορη κατάποση της τροφής περιορίζει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών στο στομάχι, οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει χορτάτος, με συνέπεια να θέλει να φάει κι άλλο.
Γιατί η κατανάλωση έτοιμου φαγητού οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους;

Παρόλο που στα μενού πολλών εστιατορίων συμπεριλαμβάνονται «φαινομενικά» υγιεινά γεύματα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού αποτελεί μία ανθυγιεινή συνήθεια που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορους τύπους καρκίνου, ασθένειες που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτοί είναι κυρίως τέσσερις και φαίνονται στη συνέχεια:

Μέγεθος μερίδων
Οι μερίδες των γευμάτων που διατίθενται στα εστιατόρια είναι κατά κανόνα μεγάλες σε μέγεθος και φυσικά μεγαλύτερες από τις μερίδες των γευμάτων που καταναλώνουμε στο σπίτι. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα που έχουμε μπροστά μας, τόσο περισσότερο καταναλώνουμε. Τα μεγέθη των μερίδων για τα burgers, τις τηγανιτές πατάτες, τις πίτσες, τα αναψυκτικά και τα διάφορα άλλα γεύματα που διατίθενται εκτός σπιτιού αυξήθηκαν 2-5 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως παράλληλα αυξήθηκαν και η ποσότητες λιπαρών και ζάχαρης που λαμβάνουμε κάθε φορά που καταναλώνουμε τέτοιου είδους τρόφιμα.

Ενεργειακή πυκνότητα
Εκτός από τις μεγάλες μερίδες, το έτοιμο φαγητό χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργειακή , που είναι λόγος της ενέργειες που περιέχεται σε ένα τρόφιμο προς την ποσότητα του τροφίμου. Με απλά λόγια, όταν λέμε πως ένα τρόφιμο έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, τότε εννοούμε πως περιέχει πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα. Τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, πέρα από το έτοιμο φαγητό, είναι τα γλυκά, τα μπισκότα, τα πατατάκια και διάφορα άλλα έτοιμα σνάκ. Η ενεργειακή πυκνότητα των μενού στα περισσότερα εστιατόρια είναι περίπου 264 θερμίδες/100 gr τροφίμου, δηλαδή, περίπου διπλάσια από την ενεργειακή πυκνοτήτων διαιτών που συστήνονται για την προώθηση της υγείας (π.χ. Μεσογειακή Δίαιτα) που είναι 126 θερμίδες/ 100 gr τροφίμου. Σε αυτό το σημείου αξίζει να σημειωθεί το εξής :ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και να ρυθμίζει ανάλογα την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής , προκειμένου να μην ξεπεράσει τις ενεργειακές του ανάγκες και να μην οδηγηθεί έτσι σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.

Trans λίπη
Οι τηγανιτές πατάτες και το κρέας που διατίθενται στα εστιατόρια περιέχουν υψηλές ποσότητες trans λιπαρών. Τα λιπαρά αυτά προστίθενται σε διάφορα τρόφιμα, όπως οι μαργαρίνες, τα προϊόντα spreads, τα έλαια τηγανίσματος, τα μπισκότα και τα διάφορα σνακ, προκειμένου αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αποκτήσουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Βέβαια, trans λίπη αποτελούν φυσικό συστατικό του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά περιέχονται σε σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες σε αυτά τα τρόφιμα. Σε μια επιστημονική έρευνα σχετικά με την περιεκτικότητα των fast-food, των μπισκότων και των σνακ σε trans λιπαρά, φάνηκε πως σε κάποια από αυτά τα τρόφιμα το ποσοστό των trans λιπαρών αποτελούσε μέχρι και το 50% των λιπών που περιείχαν, οδηγώντας έτσι τους καταναλωτές στην πρόσληψη 36 gr trans λιπών σε 1 μόνο γεύμα. Η ποσότητα αυτή είναι τραγικά μεγάλη εάν αναλογιστούμε ότι η καθημερινή πρόσληψη 5 gr trans λιπαρών οξέων σχετίζεται με 30% αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Από άλλες μελέτες έχει φανεί πως η αυξημένη πρόσληψη trans λιπαρών οξέων σχετίζεται πιο ισχυρά με την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα οδηγεί πιο εύκολα στην εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς σε σχέση με τα άλλα είδη λιπαρών που περιέχονται στη διατροφή μας. Τέλος, η αύξηση του λίπους, στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνολικά λίπη
Προκειμένου τα γεύματα που διατίθενται στα εστιατόρια να είναι πιο γευστικά και ελκυστικά, ακολουθούνται πρακτικές μαγειρέματος που οδηγούν σε ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις, στο περιεχόμενο των τροφών αυτών σε λίπος (χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες ελαίων αμφιβόλου ποιότητας). Παράλληλα όμως, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και το ενεργειακό περιεχόμενο των έτοιμων γευμάτων. Έτσι, λαμβάνοντας περισσότερες θερμίδες (και μάλιστα κακής ποιότητας), η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να επιτευχθεί πάρα πολύ εύκολα.


Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές, πως το έτοιμο φαγητό διαθέτει κάποια «εσωτερικά» χαρακτηριστικά (μεγάλο μέγεθος μερίδων, υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, αυξημένα trans και συνολικά λιπαρά) που το καθιστούν ανθυγιεινό. Εάν η κατανάλωση του γίνει συνήθεια, τότε οι αρνητικές επιδράσεις επέρχονται σχεδόν «αυτόματα».
Πρώτη σε σειρά εμφανίζεται η πολύ εύκολη αύξηση του σωματικού βάρους και αργότερα, σε βάθος χρόνου, ακολουθούν οι διάφορες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την διατροφή και «θερίζουν» τον κόσμο στις δυτικές κοινωνίες (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφοροι τύποι καρκίνου).
Η «στροφή» στην κατανάλωση σπιτικού φαγητού σίγουρα θα αποτελούσε λύση σε πολλά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, συμπεριλαμβανόμενου και της απώλειας σωματικού βάρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου